Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Pleśniowe i pyszne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pleśniowe i pyszne

Do grona świetnych i cenionych przez znawców serów zaliczają się również te pleśniowe. Zazwyczaj są one na wierzchu pokryte warstwą jadalnej, neutralnej pleśni o delikatnym smaku. Wnętrze kryje z kolei wyraziste sery o różnych obliczach. Pleśniowe wyroby są zaliczane do serów podpuszczkowych, podo

Gotowe dressingi w butelkach
Gastronomia, artykuły spożywcze

Gotowe dressingi w butelkach

Teraz zajmiemy się wynalazkami dla osób leniwych lub zabieganych. Ewentualnie takich, którym samodzielne poruszanie się w kuchni sprawia poważny problem. Rynek odpowiada na rozmaite potrzeby, stąd nie należy się dziwić temu, że w sklepach pojawiają się dressingi gotowe. Z reguły są sprzedawane w b

Legendarna mozzarella
Gastronomia, artykuły spożywcze

Legendarna mozzarella

Włochy są znane z wyśmienitej kuchni, która ma wiele oblicz. Wśród włoskich specjałów na wielką uwagę zasługują również sery, wśród których jednym z najbardziej znanych na świecie jest mozzarella. To dość osobliwy ser – nie ma wyrazistego smaku, przez niektórych jest wręcz uważany za jałowy. Mimo

Dobry twaróg zawsze w cenie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dobry twaróg zawsze w cenie

Ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię bez twarogu. To jeden z najbardziej tradycyjnych serów, który cechuje się kremową, jednolitą konsystencją i wyraźnie mlecznym smakiem. Nie ma on w sobie tyle kwaśności ile zwykły ser biały – jest słodszy i bardzo lubiany także przez dzieci. Najszlachetniejsze i

Najlepiej zrobić samemu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Najlepiej zrobić samemu

Doświadczenie kulinarne uczy, że najlepsze są te dressingi, które przyrządzimy samodzielnie. Nie wymaga to ani specjalnego wysiłku, ani wielkiej wiedzy. W gruncie rzeczy wszystko sprowadza się do połączenia odpowiednich składników do jednolitej postaci sosu-emulsji. Internet jest pełen doskonałych

Mieszanki w proszku
Gastronomia, artykuły spożywcze

Mieszanki w proszku

Na koniec jeszcze jeden produkt, który dla jednych jest ponurą zmorą, a dla drugich użytecznym elementem w kuchennej szafce. Mowa o dressingach w proszku, czyli mieszankach przypraw. Wystarczy je połączyć z wodą i olejem, dokładnie wymieszać i w ciągu kilkunastu sekund mamy sos gotowy do polania n