Pleśniowe i pyszne
Do grona świetnych i cenionych przez znawców serów zaliczają się również te pleśniowe. Zazwyczaj są one na wierzchu pokryte warstwą jadalnej, neutralnej pleśni o delikatnym smaku.
Wnętrze kryje z kolei wyraziste sery o różnych obliczach. Pleśniowe wyroby są zaliczane do serów podpuszczkowych, podobnie jak sery żółte.
W procesie ich wytwarzania są jednak użyte specjalne szczepy pleśni, które narastają na kawałku sera. Zazwyczaj ser pleśniowy jest uważany za gotowy do spożycia, kiedy w całości jest pokryty warstewką pleśni.
Są to sery dojrzewające, a więc ich smak i zapach zmieniają się w czasie. Młody ser pleśniowy ma łagodniejszy aromat, bardziej neutralny.
Z czasem może przybierać ostrzejszy, a czasami wręcz drażniący zapach, który niektórym z nas może się kojarzyć z zepsuciem. Celem uniknięcia nieporozumień warto ustalić, jak powinien pachnieć ser, po który sięgamy.
Niektóre rodzaje serów są dodatkowo poprzerastane pleśnią wewnątrz – na przykład świetne polskie odmiany rokpol i lazur. Ser zyskuje dzięki temu na wyrazistości.
Polecane artykuły
Instalacja odgromowa
Ochrona przed wyładowaniami atmosferycznymi to kolejne wyzwanie, któremu trzeba sprostać zabierając się za projektowanie i następnie budowę domu. Generalnie jest tak, że wokół instalacji odgromowej narosły pewne nieporozumienia i zasadność jej wykonania bywa czasami podważana. Część osób sądzi, że
Na budowie potrzebni są profesjonaliści
Z pewnością zdajemy sobie sprawę z tego, że na budowie dzieje się wiele ważnych rzeczy, a budynek który powstaje musi być niezwykle wytrzymały i odporny na działanie różnych czynników zewnętrznych. To oznacza, że tego typu sprawami powinni się zajmować profesjonaliści, ludzie którzy dobrze znają si