Legendarna mozzarella
Włochy są znane z wyśmienitej kuchni, która ma wiele oblicz. Wśród włoskich specjałów na wielką uwagę zasługują również sery, wśród których jednym z najbardziej znanych na świecie jest mozzarella.
To dość osobliwy ser – nie ma wyrazistego smaku, przez niektórych jest wręcz uważany za jałowy. Mimo to nie sposób wyobrazić sobie bez niego włoskiej kuchni.
Sprawdza się doskonale w zapiekankach i na pizzy, a także na zimno w sałatkach. Jeśli sałatka, to na pewno caprese.
Jedna z najbardziej znanych przekąsek rodem z Italii. Plastry mozzarelli układa się na przemian z plastrami dojrzałego pomidora.
Całość skrapia się oliwą i posypuje świeżą bazylią. I już znakomita, tradycyjna sałatka włoska gotowa.
Mozzarella doskonale się topi, a po roztopieniu ciągnie. Dlatego należy pokryć jej warstwą lasagne, pizzę czy inne dania z pieca.
W polskich sklepach coraz łatwiej kupić oryginalną włoską mozzarellę. Ta bardzo tradycyjna powinna powstawać z mleka bawolic, dopuszcza się jednak wyroby z mleka krów lub mieszane.
Polecane artykuły
Instalacja odgromowa
Ochrona przed wyładowaniami atmosferycznymi to kolejne wyzwanie, któremu trzeba sprostać zabierając się za projektowanie i następnie budowę domu. Generalnie jest tak, że wokół instalacji odgromowej narosły pewne nieporozumienia i zasadność jej wykonania bywa czasami podważana. Część osób sądzi, że
Na budowie potrzebni są profesjonaliści
Z pewnością zdajemy sobie sprawę z tego, że na budowie dzieje się wiele ważnych rzeczy, a budynek który powstaje musi być niezwykle wytrzymały i odporny na działanie różnych czynników zewnętrznych. To oznacza, że tego typu sprawami powinni się zajmować profesjonaliści, ludzie którzy dobrze znają si